Domitės mėsos kokybe ir kainomis? Pristatome 2015 m. pasaulio rinkų tendencijas.
Dėl publikavimo ar norėdami gauti daugiau informacijos kreipkitės tel. 8 611 93 286, 8 685 06 501, email info (at) houseofangus.lt
Kyla veislinių galvijų kaina
2015 metų vasario mėnesį vienas autoritetingiausių pasaulio verslo informacijos leidinių Bloomberg paskelbė straipsnį, kuriame teigia, kad viena iš mėsinių galvijų veislių sparčiai kelia ir taip labai kylančią aukščiausios kokybės mėsos rinką Jungtinėse Amerikos Valstijose. Už šios mėsinės veislės bulių, kuris savo palikuonims perduoda marmurinės mėsos savybes, mokama nuo 40 iki 130 tūkstančių JAV dolerių. Tai - Angus veislės galvijai. Bloomberg nurodo, kad tokią šio veislės buliaus kainą lemia aukščiausios kokybės (Prime) mėsos rinkos augimas.
Prime kategorijos mėsa Prime kategorijos mėsa sudaro vieną trečdalį visos Jungtinių Amerikos Valstijų rinkos. Kas yra ta Prime kategorijos mėsa ir kiek ji kainuoja Jungtinėse Amerikos Valstijose? Kaip šiame kontekste atrodo Lietuvos rinka? Ar Lietuvos rinkai gali tikėtis panašios į Bloomberg prognozės, kuri byloja, jog vien šiemet šis rinkos segmentas JAV augs 25 procentais?
Prime kategorija turi tris gradacijas:
„Prime +“ – gausus arba sodrus marmuriškumas „Prime 0“ – vidutinis marmuriškumas Prime – nedidelis marmuriškumas | |
Kartu su marmuriškumu yra vertinama išpjovos raumens tvirtumas (ne kietumas), spalva ir tekstūra. Aukščiausios kokybės raumuo turi pasižymėti tolygia, pakankamo kiekio riebalų dispersija, plona tekstūra, šviesiai raudona vyšnine sausaja dalimi. Tuo pačiu metu yra vertinama karakso branda pagal galvijo fiziologinį amžių – sukaulėjimo santykį, kaulų kietumą, šonkaulių formą ir kt. Visų šių kriterijų vertinimo rezultatai yra sumuojami ir išvedama bendras mėsos kokybės įvertinimas. Paprastai kalbant Prime kategorijai yra priskiriama gyvulio mėsa, jeigu ji yra: 1. pakankamo arba aukšto marmuriškumo – apibrėžia skonį, užtikrinantį pirkėjo pasitenkinimą; 2. vidutinės ar geros marmuriškumo tekstūros – baltos riebalų dėmelės užtikrinančios intensyvų skonį išsidėstę taip, kad skonis būtų juntamas kiekviename kasnyje; 3. fiziologiškai jaunas galvijas – atitinka 9-30 mėnesių galvijo biologinį amžių, kurio mėsa yra raudonos vyšninės spalvos, smulkios tekstūros ir minkšta; 4. turi 25,4 – 40,64 kv. cm. ploto išpjova; 5. šiltas karkasas sveria iki 476 kg; 6. poodinių riebalų storis yra mažesnis nei 2,54 cm; 7. geras raumeningumas; 8. be kapiliarinių plyšimų – užtikrina, kad mėsa būtų vizualiai patraukli; 9. nėra pajuodavimų; 10. galvijo kaklo kupra neviršija 5 cm – tai požymis, kad mėsos minkštumas skirtingose to paties galvijo vietose nedaug skiriasi. Nurodyti kriterijai apima marmuriškumą, subrendimą, dydžio kriterijus, išvaizdą ir minkštumą.
Pagal nurodytus kriterijus aukščiausiai įvertinta mėsa užtikrina gerus pardavimus ir būtent jai Jungtinių Amerikos Valstijų rinkoje yra prognozuojamas 25 procentų augimas šiemet, o bulius, turintis šias mėsos savybes ir jas perduodantis savo palikuonims užtikrina konkurencinį pranašumą aukščiausios kokybės mėsos rinkoje.
Lietuva - tai ne Amerika?
Taip, Lietuva yra ne Amerika, ir Jums gali atrodyti, kad siekis turėti geriausią veislinę medžiagą ir gaminti aukščiausios kokybės mėsos produktą nėra būtinas, o tokio (ir net panašaus) dydžio investicijos į veislinį bulių yra neapsimokančios ir beprasmės. Neskubėkite daryti išvadų. Skaičiai nemeluoja, todėl pasižiūrėkime atidžiau į juos:
- Galvijų vidutinės supirkimo kainos Lietuvos įmonėse su transportavimu 2015 m. 12–15 sav. EUR/1 kg skerdenų (be PVM) - 2,4597;
- Kai kurių Lietuvos įmonėse pagamintų mėsos gaminių vidutinės pardavimo kainos Lietuvos rinkoje 2014 m. gruodžio–2015 m. vasario mėn. ir 2014 m. vasario mėn. EUR/kg (be PVM) – 2,62;
- Mėsos produktų vidutinės mažmeninės kainos Lietuvos prekybos centruose 2015 m. 16 sav. – 5,06 / 6,46 / 9,34 (kainos registruotos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Marijampolės miestų Maxima, Iki, Rimi ir Norfa prekybos centruose)
Tuo tarpu:
- aukščiausios kokybės (Prime pagal USDA klasifikaciją) mėsos supirkimo vidutinė kaina JAV yra 5,8196 JAV dolerio arba 5,38 euro už kilogramą arba 2,05 karto didesnė už neįvardintos kokybės mėsos supirkimo kainą Lietuvoje. | |
Kokią „jautieną“ Lietuvoje prekybos centre už 9,34 euro galima nusipirkti ir kiek ji gali būti sulyginta su Prime kategorijos jautiena JAV – nekomentuosime, nesunkiai spaudoje ir internete rasite skundų, jog lietuviška jautiena "kieta, kartoka, nepatraukli". Pagaliau - visi esame buvę lietuviškame prekybos centre ir „jautieną“ iki 9,34 euro kainos matėte. Tikrai žinau ir tai, ko būdamas šios mėsos pirkėju nenorėtute matyti – tai žaliavos ir gamybos proceso... Galima surasti ir kokybiškos mėsos, tačiau... nusipirkti jos čia ir dabar greičiausiai nepavyks. Maždaug tokia pat – 22-24.91 euro nugarinės kaina yra ir daugumoje kitų specializuotų parduotuvių, tačiau tyrimo metu tokios mėsos jose taip pat nepavykos nusipirkti.
Nors čia aptarėme tik jautienos nugarinės kainas „parduotuvėje“, tačiau kitų jautienos dalių kainos JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje taip pat iš esmės sutampa. Deja, to negalima pasakyti apie mėsos kokybę. Peršasi paprasta išvada: Lietuvos parduotuvėse vartotojai jautiena perka iš esmės tokiomis pat kainomis, kaip ir Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje. Tuo tarpu vidutinė supirkimo kaina skiriasi, kaip skiriasi ir kokybė. Galime ginčytis ir teigti, kad galvijų augintojai dali atlygio už parduodamą mėsą atgauna iš valstybės tiesioginių išmokų pavidalu. Tačiau tokia sistema neverčia galvoti ūkiškai, pagal rinkos poreikius planuoti bandas ir gerinti galvijų genetiškai perduodamų savybių. Ar tai stabilu? Ar gali tai tęstis?
Europos Sąjunga yra trečioji rinka pasaulyje pagal jautienos gamybą ir suvartojimą po JAV ir Brazilijos. Bendrai šios trys rinkos pagamina daugiau nei pusę pasaulio jautienos (duomenys 2014 metų; šaltinis: www.beef2live.com). Didžioji Britanija yra viena iš brangiausių Europos Sąjungos rinkų, tačiau joje parduodamos mėsos kainos yra tokios, kad bet kuris britų jautienos gamintojas gali parduoti savo pagamintą jautieną lygiai tokiomis pačiomis kainomis ir Lietuvoje. Masiškai tai nevyksta tik dėl to, kad pačioje Europoje kokybiškos mėsos pasiūla vos spėja tenkinti augančią paklausą.
Bendrai, Europos Sąjungos gamintojai pasaulinėje jautienos rinkoje konkuruoja su Jungtinių Amerikos Valstijų, Brazilijos ir kitais stambiausiais pasaulio jautienos gamintojais, todėl ir Jungtinių Amerikos Valstijų rinkos tendencijos nėra tokios jau tolimos mums Lietuvoje. Kaip matyti iš Bloomberg atliktos JAV jautienos rinkos analizės, ši rinka koncentruojasi į aukštesnę mėsos kokybę, o vartotojai ją pasitinka 25 procentų per metus vartojimo augimu. Supratusieji, kad esmines kokybines savybes reikia diegti kuo anksčiau, imasi sekti JAV jautienos gamintojų pavyzdžiu – investuoja į aukščiausios kokybės mėsos savybėmis pasižyminčius mėsinius galvijus, nes esant toms pačioms kainoms, prikėjai pasisuks link tų, kurie už ją pasiūlys geriausią kokybę.
Pabaigai:
ŽŪB „House Of Angus“ atliko rinkos tyrimus, kurių metu paaiškėjo, kad visi Lietuvos aukščiausios kokybės jautieną gaminantys restoranai ją įsiveža iš kitų šalių ir nevartoja lietuviškos jautienos. Jūs nustebtumete sužinoję, ko trūksta lietuviškiems jautienos produktams.
|